De tuin; Thuisweek 4 Stille zaterdag

Al een paar weken ben ik druk in de weer met mijn nagels schoonmaken. Die zijn namelijk steeds vies. Van zwarte grond en potgrond. Iedere keer vul ik wat potjes (van jam of pindakaas), bakjes (van nasigroenten of champignons of smeerboter) met potgrond en daar zaai ik dan wat in. Snijsla, ijsbergsla, paprikaplantje, tomatenplantje, komkommer (hoewel ik daar nog steeds geen groene puntjes uit het bakje zie opkomen) en courgette. En zonnebloemen. Over ongeveer 2 weken kunnen we als het goed is al eten van de sla die ik heb gezaaid. Omdat dit snij-sla is zou je steeds van hetzelfde plantje kunnen oogsten. Zolang je de buitenste blaadjes gebruikt en niet de binnenste, want van daaruit groeit de plant.

Buiten in de tuin heb ik wortels gezaaid en rode bietjes. Eergisteren ook spinazie, maar later las ik op de verpakking dat je die zaadjes het beste kunt voorweken. Wat ik dus niet heb gedaan. Maar goed, mocht er volgende week niets opkomen dan doe ik een nieuwe poging.

De week met de boodschap van ‘scholen dicht’ zag ik in de winkel de draaitoren staan met daarin allemaal zakjes met zaad. Ik nam er gelijk wat van mee. Vorig jaar had ik niet zo mijn best gedaan en was het veel te warm en te droog om wat plantjes te hebben. Dit jaar doe ik een nieuwe poging met veel meer aandacht en liefde. En ik vind het heel leuk om wat zelf te zaaien en te eten uit eigen tuin. Hoewel onze moestuinbak maar 2,5 meter bij 75 cm is en het zeker geen ‘winst’ geeft, vind ik het mooi om te zien hoe het hele proces gaat van zaadje naar vrucht. Het is een Godswonder dat het groeit.

Naast het feit dat ik dit jaar graag weer wilde tuinieren, kwam de Covid-19 voorbij. Niet bij ons (voor zover we weten), maar ik wilde graag dat ik zelf ook wat eten in de tuin zou hebben. Lekker verse sla, wat je dus met een paar weken al kunt oogsten. Ik weet echt wel dat het geen zoden aan de dijk zet als we er als gezin van zouden moeten leven, maar t is meer bedoeld voor wat verse groente bij wat pot/blik groenten, mochten we echt de deur niet meer uit kunnen wegens (milde) klachten.

Maar door Covid-19 zijn ook de kinderen thuis. En ik vind het leuk om hen een beetje te betrekken bij het hele proces van zaaien, ontkiemen, groeien, verpotten, verzorgen en oogsten. Dat we niet blindelings vertrouwen op de supermarkten die voor ons eten zorgen. Nee er zit echt een heel proces van groei in die wortel die je opeet.

Binnen op de eettafel hebben we nu ook een tuin. Onze gezinstraditie is om in een grote vaas een tuin te maken waarin een ‘graf’ komt van een leeg potje, met een grote platte steen ervoor (bewaard van vorig jaar). Meestal doen we daar potgrond over en zaaien we er bloemen in. Zodat met Pasen er een groen tuintje is als het graf leeg is. Dit jaar hadden we steeds de tijd niet genomen om onze Paastuin te maken. Tot ik mij bedacht dat we er wel een rotstuin van konden maken. De kinderen kregen de opdracht om zoveel mogelijk stenen te zoeken in de tuin en nu hebben we een rotstuin gemaakt. Er staan 2 kleine potjes met pannenkoekplantjes in voor toch wat groens in de ‘hof van Jozef van Arimatea’. Nu ligt onze Playmobil-dokter Jezus in het graf. Er staan politie-soldaten voor. En Peuter wilde steeds al de engel in de vaas zetten, maar die komt er morgenochtend pas bij 😉

Morgen is het Pasen. Alles is volbracht. De straf is gedragen, de schuld is betaald en de dood is overwonnen! Door het offer van de Heere Jezus kunnen wij, zondaren, weer vrij voor God staan. Vrij van de schuld, de straf en de dood. Levend in Jezus Christus.

Gezegend Pasen!

Liefs, Emma

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

<span>%d</span> bloggers liken dit: